קושי בוויסות רגשי וטיפול התנהגותי-דיאלקטי (DBT)
עודכן: 17 בספט׳ 2024
הטיפול ההתנהגותי-דיאלקטי נולד בעקבות הבנה של ד"ר מרשה לינהאן שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לא מספיק יעיל בעבודה עם אנשים אובדניים. מאז, שיטת הטיפול הזו עברה ועוברת שינויים והתאמות לסוגי אוכלוסייה שונים, החל מאנשים המתמודדים עם אובדנות, דרך אנשים המתמודדים עם התמכרויות שונות ועד לאנשים שיש להם קשיים בוויסות רגשי.
קושי בוויסות רגשי מתבטא בדרך כלל ברגשות עוצמתיים שמובילים את האדם להתנהגות בעלת השלכות קשות ו\או בקושי של האדם להירגע לאחר שהוא חווה רגש עוצמתי. בעזרת DBT ניתן לשנות מצבים אלה ולשפר את איכות החיים.
להלן מספר נקודות למחשבה שמציע DBT, כדי להבין יותר את עולם הרגשות שלנו:
1. רגשותיך ממלאים מטרות חשובות. הם עוזרים לך להגיב במהירות, להגן על עצמך מאיום, לקשור את עצמך לאנשים אחרים ולהוסיף צבע והתרגשות לחייך.
2. עלייך לחוות את רגשותייך ולהכיר בהם על מנת שרגשותייך יוכלו למלא תפקידים החשובים להישרדותך.
3. להימנעות מרגשות יש השפעה פרדוקסלית: ככל שתמנע-י יותר ותברח-י מהם יותר, כך הרגשות הופכים ליותר חזקים ו"דחופים".
4. רגשות אינם מסוכנים. קודם כל עלינו לשמוע מה המסר של הרגש, ולוודא שהרגש מתאים למצב (ואינו עולה עקב למידה שעשינו בהיסטוריה שלנו). הצורה בה את-ה מגיב-ה לרגש ומה שאת-ה עושה איתו (מה את-ה חושב-ת, איך את-ה מתנהג-ת) היא שיכולה להיות פוגענית\לא מסתגלת.
5. רגשות הם לא ערכים. ערכים הם מחשבות, רעיונות ועקרונות. רגשות הם סוג של חוש, כמו מגע וטעם. הם דרכים לחוות את העולם. הם כוללניים, נובעים מהגוף ומהנפש ולא רק מהראש.
6. חשוב קודם להישאר עם רגש, להכיר בו ולאפשר לו להתבטא (בתוך עצמך), לפני שאת\ה מנסה לפנות מקום לרגש אחר.
7. רגשות לא מחייבים ביצוע של פעולה. רק בגלל שאת-ה מרגיש-ה כעס, זה לא אומר שאת-ה תכה-י מישהו. רגשות מעוררים דחפי פעולה ומגדילים סיכוי לפעולה, אבל אין בהכרח צורך לפעול על פיהם.
8. את-ה לא הרגש שלך. מה שאת-ה מרגיש-ה הוא מסר ביולוגי שאת-ה מקבל-ת מהגוף שלך. הזהות שלך, מי שאת-ה, לא זהה למה שאת-ה מרגיש-ה.
9. כשאת-ה ברמת עוררות גבוהה (הלב דופק מהר, השרירים מתוחים, הנשימה שטחית, רצות לך מחשבות שאת-ה חייב-ת לפעול מהר כדי לשנות את מה שקורה) הרגשות שלך הם קרוב לוודאי לא אלו שיתנו לך את העצה הטובה ביותר כיצד לפעול, אלא אם את-ה נמצא-ת בסכנה פיסית מיידית.
וויסות רגשי לא קשור רק לתובנה. הוא קשור לאסטרטגיות רגשיות והתנהגותיות. מיומנויות לוויסות רגשי דורשות תרגול וסבלנות. אם זה היה קל, לא היה צורך בטיפול. כמו כל הדברים החשובים, תצטרך-י לעבוד קשה ולהתמיד כדי שתהיה השפעה חיובית.
מיומנויות ויסות רגשי הן תהליכים. תרגולים במיומנויות אלה אינם כמו לחיצה על מתג. במהלך חיינו פיתחנו רגשות למטרות הישרדותיות. הרגשות מגדירים את היצירתיות שלנו, העקשנות שלנו, ההתקשרות החברתית שלנו,, המחויבות, התחרותיות, היכולת לאהוב והיכולת להגן זה על זה. לכן אף טכניקה לא תמיד תעבוד, אפילו כשאותו אדם מתמודד עם אותו מצב ואותו רגש. למרבה המזל, לDBT יש הרבה טכניקות להציע. אם אחת לא עובדת בזמן מסוים, נסה-י אחרת, אפילו חזור-י לטכניקה שבעבר לא הצליחה, יתכן שתהיה יעילה הפעם.
פוסטים אחרונים
הצג הכולטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא שילוב בין הטיפול ההתנהגותי (Behaviour Therapy) לטיפול הקוגניטיבי (Cognitive Therapy). מקובל להתייחס אל...
טיפול קבלה ומחויבות (Acceptance & Commitment Therapy, או בקיצור: ACT) הוא טיפול התנהגותי חווייתי מבוסס חשיפה. מה זה אומר? המשמעות היא...
הרפיה שרירית משולבת היא מיומנות שנוצרה לראשונה ע"י ג'ייקובסון, ואפשר למצוא לה גירסאות רבות. בקובץ המצורף תמצאו את הגירסה של לינהאן מטיפול...
Comentarios