מי שיש לו מה לחיות למענו, יכול לשאת כמעט כל איך
Updated: Sep 17
"מי שיש לו מה לחיות למענו, יכול לשאת כמעט כל איך." (ניטשה)
קראתי את המשפט הזה לראשונה בספרו של ויקטור פרנקל, "האדם מחפש משמעות". פרנקל מתאר בספרו את מה שלדבריו עזר לחלק מהא\נשים לשרוד את מחנות העבודה וההשמדה בתקופת השואה: תחושת משמעות. תרפיית קבלה ומחויבות (ACT- Acceptance and Commitment Therapy) תקרא לזה, כנראה, חתירה לקראת ערכים.
ערכים הם המצפן הפנימי שלנו, ויש להם השפעה מכרעת על תחושת הרווחה הנפשית שלנו. כשאנו מתרחקים\ות מהערכים שלנו, אנו מרגישים\ות פחות משמעות. החיים תפלים יותר כשאנו רק עוברים\ות מיום ליום, ללא כיוון. כשאנו מחוברים\ות אל הערכים שלנו, יותר קל לנו להתמודד עם הקשיים שהחיים מזמנים. כשאנו מחוברים\ות אל הערכים שלנו, יש לנו סיבות מספיק טובות להילחם בדחף שלנו להימנע מרגשות לא נעימים. מלחמה שתוצאותיה הן חופש פנימי רב יותר ורווחה נפשית.
אחת המיומנויות החשובות שאנו מאבדים\ות, לעיתים, עם התבגרותנו, היא היכולת להיות קשובים\ות באמת לעצמנו (ולסביבה). לעיתים קרובות מדי אנחנו נכנעים\ות לשגרת היומיום המרדימה. כשאנו עוצרים\ות לרגע ומסתכלים\ות לתוך עצמנו בקשיבות, אנו עשויים\ות למצוא תחושה פנימית של חוסר משמעות. בחיים כאלה, ללא תחושת משמעות, גם דברים קטנים יכולים להציק כמו דברים גדולים. אנחנו מדוכדכים\ות לעיתים קרובות, מתלוננים\ות, "מקטרים\ות", מתקשים\ות למצוא כוחות כדי לשנות את המצב שמפריע לנו.
מבחינתי, אחת מהמטרות החשובות של הפסיכותרפיה היא לסייע לנו למצוא את המשמעות של חיינו, את הדרך להגשים את עצמנו כפי שאנו בוחרים\ות, ולא כפי שסביבתנו רוצה עבורנו. לכל אחד ואחת מאיתנו יש את המצפן האישי שלו\ה, אז איך מזהים אותו?
דרך אחת היא לחשוב על הפעולות שאת\ה עושה שחשובות לך ושלא היית רוצה לוותר עליהן. לאחר שסימנת בפני עצמך את הפעילויות הללו, שאל\י את עצמך: "מה הסיבה שהפעילויות הללו כל כך חשובות לי?". התשובה לשאלה זו מובילה לאחד מהערכים החשובים לך. כעת, כשהבנת איזה ערך חשוב לך, תוכל\י לחשוב על דרכים נוספות לחתור אליו, כדי להעמיק את החיבור שלך אל המצפן הפנימי שלך.
בהצלחה!
コメント